En toen was je vast nieuwschierig waarom ik kaal ben.

 

Dat komt doordat ik Alopecia Areata Universalis heb. Een autoimuun ziekte waardoor mijn haren uitvallen. Inmiddels ben ik al langer kaal dan dat ik haar heb, ik weet dus niet beter. Maar aangezien ik nog genoeg vreemde blikken en soms vragen (die ik overigens niet vervelend vind) krijg dacht ik, ik leg het nogmaals uit.

 

Alopecia betekend kaalheid.

Alopecia Areata betekend pleksgewijze kaalheid. Je hebt dus kale plekken, her en der heb je geen haar, en op sommige plaatsen wel. En Alopecia Areata Universalis betekend dat je geheel kaal bent. Van top top teen.

 

De ergste variant. Er zijn veel verschillende varianten van Alopecia. Voor een overzicht hiervan verwijs ik je graag naar de Alopecia Areata Patienten Vereniging

http://www.alopecia-vereniging.nl/haarverlies.php

 

In feite komt het erop neer dat mijn lichaam allergisch is voor mijn eigen haar. Het stoot het af, en het komt zelden tot niet terug. Het kan wel, maar de ongeschreven regel dat hoe langer je kaal bent hoe kleiner de kans dat het terug komt gaat wel op. Zelf heb ik geen moeite (meer) met mijn kaalheid. Toen ik 13 was viel het voor het eerst volledig uit. Het kwam 2 keer volledig terug, en viel wederom uit. En sinds die laatste keer (ik was rond de 17) kwam het niet meer terug. Inmiddels weet ik niet beter. En ook mijn vrienden niet, Emiel leerde me kaal kennen, trouwde kaal met me. Naomi heeft me nog nooit met haar gezien. Kortom, dit is wie ik ben.

 

 

Uiteraard bestaan er opties als pruiken, haarwerken, hoeden en petjes. Maar ik heb er heel bewust voor gekozen dat niet te willen. Als ik met ‘iets’ op mijn hoofd in de spiegel kijk zie iemand anders dan mezelf. Mijn kale hoofd, dat is wie ik ben.  Mocht het ooit nog terug groeien dan zou ik het niet eens lang laten groeien. Ik zou mezelf niet herkennen, en steeds in de spiegel kijken of het niet weer uitviel. Ik geloof ook echt dat het volledig kaal zoals ik makkelijker is om te accepteren dat je kaal bent dan dat je plekken hebt. Steeds weer moet bedekken waarvan je niet wilt dat andere het zien. Ik hoef er nooit naar om te kijken, me niet te scheren, geen haar te wassen, nooit een bad hairday.

Ken genoeg mensen die wel een haarwerk dragen, en respecteer die keuze absoluut. Doe vooral wat jou gelukkig maakt!

 

Door letterlijk open en bloot te praten over mijn Alopecia hoop ik op een stukje bewustwording. Gelukkig heeft niet iedere kale vrouw chemo’s gehad. En gelukkig heb ik het gevoel dat ik kan zijn wie ik wil zijn. Ik hoop echt dat samen met veel mooie projecten er steeds meer bewustwording komt dat er ook kale vrouwen zijn. En dat je in alle gevallen hoe je er ook uitziet, mag zijn wie je bent!

 

Lies

 

Wat informatieve site’s over Alopecia:

De AAP: http://www.alopecia-vereniging.nl/index.php

The Baldie Movement: http://www.thebaldiemovement.com/

De AA Wiki: https://nl.wikipedia.org/wiki/Alopecia_areata